Verser dan zelf branden bestaat niet!

Nieuwsbrief mei 2015 - Nepal

Nieuwsbrief mei 2015 - Nepal

Wij hebben een fantastische reis gehad in Nepal, een bijzonder land, bijzondere mensen, bijzondere koffie en thee.

Wij hebben verscheidene koffietuinen bezocht, plantage is een te groot woord voor de zeer kleinschalige landbouw.

De boeren zijn koffie pas de laatste jaren interessant gaan vinden vanwege de goede opbrengst. De aanplant is bescheiden, de planten staan her en der tussen andere gewassen zoals banaan, mango, citrus struiken etc.

De landbouw is volledig organisch.

Per dorp zijn de koffieboeren georganiseerd. 1 of 2 van de boeren hebben een pulper staan (handbediend), verzorgen het pulpen en wassen van de koffie voor de rest van de gemeenschap. De koffie in parchment (harde perkamentschil), wordt gedroogd en dan verkocht aan b.v. Greenland Organic Farm.

Greenland rijdt op gezette tijden van dorp tot dorp om koffie op te halen die klaar is.

In Kathmandu wordt de koffie ontdaan van de perkamentschil (gehuld), gesorteerd, schoongemaakt en eventueel verder gedroogd. Eenvoudige machines en veel handwerk maar het werkt wel! Dan opzakken en per vliegtuig naar Lieren . . . .

Bij een van onze bezoeken in de bergen aan het authentieke dorp Ghalegaun van de Gurka’s, zagen wij op afstand het dorpje Dudh Pokhari liggen, 1.800m hoog. De productie is laat vanwege de hoogte maar van zeer goede kwaliteit Arabica var. Bourbon.Wij mochten de hele productie kopen!

 

In Ilam, groeit thee, veel thee, het zusje van Dharjeeling.. In dit hoog gelegen gebied wordt vooral bladthee geproduceerd van zeer hoge kwaliteit. Wij bezochten onze huidige leverancier, de familie Rai in Pashupatinagar: Green and Specialty Tea (Pvt) Ltd.

Een kleine theetuin en eigen fabriek met moderne en oerdegelijke Japanse machines (uniek in Nepal).

De thee wordt met de hand geplukt, blaadje voor blaadje. Zij werken samen met- en ondersteunen, rond 130 omliggende boeren. De kwaliteit is top.

Wij hebben besloten alleen thee van de familie Rai te kopen, beter vinden we toch niet….

Het assortiment hebben we uitgebreid met Pearl, Golden Tips, Silver Tips en Sencha, niet de goedkoopste, maar allen wel heel bijzonder.

Vanwege de aardbeving en de daarmee logistieke verstoring is de levering van koffie en thee vertraagd, zonder verdere problemen verwachten wij eind mei levering van thee en koffie.

Onze vrienden in Nepal hebben de aardbeving min of meer goed doorstaan, materiele schade is er zeker maar levens zijn gelukkig gespaard. Veel van de kleine dorpen in de bergen zijn ernstig beschadigd en veel mensen zijn omgekomen.

Nauwkeurige informatie uit de dorpen is nog niet beschikbaar.

++

Nieuwe koffies in ons assortiment: Cuba, Burundi, Guatemala Maragogype, Zambia en speciaal voor Lidy: Zimbabwe. Op onze web site vindt u meer informatie over deze koffies en vindt u ook links over Nepal en theeproductie methoden. Een foto reportage over Nepal vindt u hier